torsdag 18 december 2008

Dubbelstickat och tovat mobilfodral

Tänkte prova på dubbelstickning som jag läste om i Nina Saguluns bok "Sticka". (Man lägger upp dubbelt antal jämna maskor och stickar den första och sista maskan rätt genom den bakre maskbågen, varje varv. Varannan maska lyfter man sedan bara över rätt på högre stickan, varannan stickar man genom den bakre maskbågen, likadant alla varv.) Det verkade inte så svårt, och det var riktigt roligt! 
   
Problemet är bara att veta hur mycket grejerna man tovar sen faktiskt krymper. Jag tog till lite i överkant och gjorde mitt fodral lite väl stort. Men skam den som ger sig. Jag är redan på gång med ett nytt fodral av restgarn från den gröna baskern och nu ska jag få till det! Så fort jag har utformat ett mönster som passar en normalstor mobiltelefon publicerar jag det mönstret här.

Det trevliga med dubbelstickning är att man slipper montera efteråt. Man skapar liksom en väska eller en påse och behöver aldrig sy ihop några sidor eftersom sidorna nämligen sitter ihop med varandra redan från början. Därför är det viktigt att vara noggrann, för om man vill ha en påse vill man komma in fodralet och det går inte om man missar någonstans längs med vägen. Gör man ett fel är det bara att repa upp. 

När man tycker att man har stickat klart, för man över varannan maska på en annan sticka och kan antingen maska av bägge sidor, eller maska av bara ena sidan och fortsätta med den andra, så att det kan bli som ett litet lock (se blå fodralet). Innan man maskar av och innan man eventuellt tovar behöver man vända ut och in på arbetet så att rätsidan hamnar utåt.

5 kommentarer:

 1. Hej och tack för ditt besök hos mig! Jag är också nybörjare på stickning så det var roligt att höra att du tycker om min basker.
  Det är mönster 109-51 ifrån www.garnstudio.com
  Man ser inte mönstret så bra på deras bild.
  Det var inte svårt, det gäller bara att komma ihåg var man är i diagrammet. Prova!
  Jag tycker att dubbelstickning verkar väldigt avancerat...

  SvaraRadera
 2. Såg nu också att du följer min blogg. Tack! Du är den första att göra det, jag är ju nybörjare inte bara på stickning utan även i bloggvärlden. :-) Kul!

  SvaraRadera
 3. Jaså, verkar det svårt med dubbelstickning? Då måste jag har missat att säga detta, för det är i själva verket jättelätt! Lika lätt som att sticka rätstickning hela tiden, bara att man stickar genom den bakre maskbågen istället för genom den främre som man gör vid vanlig rätstickning. Sedan är enda skillnaden att man struntar i att sticka varannan maska och bara drar över den till högerstickan (om man är högerhänt). Har du klarat av att sticka baskern a la Drops med diagram och allt, så är dubbelstickning med andra ord en baggis. ;)

  SvaraRadera
 4. Så kul det såg ut att dubbelsticka- ska se om jag vågar mig på det- hit kommer jag gärna fler gånger till din roliga stickblogg hälsar Cina - http://creadiem.bloggagratis.se

  SvaraRadera